.

Friday, March 8, 2019

Objek Samawi Terbit Dan Terbenam

OBJEK SAMAWI TERBIT DAN TERBENAMSoalan dari GE (globe earther):


Kenapa bintang-bintang yang berada di hemisfera utara semakin sukar kelihatan apabila kita berada semakin ke arah selatan?


Kenapa bintang-bintang yang berada di hemisfera utara semakin sukar kelihatan apabila kita berada semakin ke arah selatan? Begitu pula sebaliknya, bintang-bintang yang berada di hemisfera selatan semakin sukar kelihatan apabila kita berada semakin ke arah utara.

Sebagai contoh bintang Polaris. Negara yang berada di hemisfera selatan seperti New Zealand tidak akan dapat melihat bintang Polaris walau guna alat bantu optik yang canggih. Polaris hanya dapat dilihat di kawasan hemisfera utara.

Dengan menggunakan alat bantu optik yang canggih, sudah tentu bintang polaris dapat dilihat dari New Zealand jika Bumi ini mendatar. Tetapi keadaan sebaliknya telah berlaku. Di New Zealand, bintang Polaris tidak akan dan mustahil kelihatan.

Jarak bintang Polaris dari permukaan Bumi datar adalah sekitar 4989 Kilometer, manakala jarak kutub utara ke selatan (latitude -90°) pula adalah sekitar 20004 Kilometer. Dengan jarak bintang Polaris dari permukaan Bumi datar seperti yang didakwa itu, pemerhati di New Zealand masih boleh melihat bintang Polaris dengan altitude berbelas-belas darjah dari ufuk langit. Sayang sekali, keadaan tersebut tidak bertepatan dengan dunia sebenar. Ini lah bukti Bumi itu Sfera atau lebih tepat oblate spheroid.

........................................
Jawapan FE (Flat Earther):
........................................

1. Ia satu fenomena.

Fenomena yang sama dapat diperhatikan oleh samada GE atau FE. Namun, sudut pandangan (perspektif) mana yang digunakan. Apa yang manusia dapat perhatikan ialah fenomena yang sama iaitu terbit dan terbenamnya Matahari, Bulan dan Bintang-Bintang.

2. Alat bantu optik.

Persoalan adakah dengan alat bantu optik paling canggih, objek-objek samawi (objek langit) tersebut dapat dilihat jika bumi ini datar?

Jawapannya tidak boleh.

Dalam teori bumi sfera, terbit dan terbenam itu berlaku disebabkan lengkungan bumi (curvature of earth). Matahari, Bulan dan Bintang-Bintang tidak dapat dilihat oleh penduduk di kawasan sebelah sana, sama ada timur lawannya barat, utara lawannya selatan tidak lain adalah kerana bumi itu sfera. Begitu juga dalam hal menerangkan kejadian siang dan malam, earthshine, fasa bulan, gerhana dan lain-lain fenomena. Konsep GE yang digunakan berbeza dengan FE.

3. Empat faktor bergabung dalam teori bumi datar.

Dalam teori FE, 4 faktor ini menjadi sebab kenapa objek samawi terbit dan terbenam:

1. Jarak jauh melebihi 9000km.
2. Altitud / Ketinggian objek-objek samawi.
3. Batas ketinggian pemerhati.
4. Objek yang menghalang.


5. Jarak jauh dan ketinggian objek samawi.


Dalam teori bumi datar, batas penglihatan  manusia untuk dapat melihat objek jauh yang melebihi 9000km dan objek jauh dan juga berltitude setinggi 4800km dengan ketinggian pemerhati yang terbatas sudah menjelaskan kenapa kita tidak dapat melihat objek tersebut. 

Model bumi datar menyatakan Matahari, Bulan dan Bintang itu ber altitude sekitar 4800km dari permukaan bumi. Ketinggian objek-objek samawi ini boleh berubah-ubah ketinggian namun tidak lah sehingga perubahan yang sangat ketara. Objek-objek samawi ini secara berterusan beredar di langit mengelilingi di atas bumi pada orbit masing-masing.

Manusia di satu kawasan melihat Matahari berlaku sunrise dan sunset sedangkan jarak antara kawasan yang sedang mengalami istiwa (solar noon) dengan kawasan yang melihat sunset atau sunrise adalah 9000km. Contohnya, di Malaysia ketika berlaku sunrise, matahari ketika itu Matahari berada pada lokasi istiwa sedang berlaku di kawasan lautan Pasifik dan ketika sunset ketika itu pada lokasi istiwa pula ialah Afrika tengah.

Sama juga ceritanya dengan bintang polaris dan buruj di utara tidak akan dapat dilihat jika jarak sudah melebihi 9000km. Walaupun dikatakan Bintang polaris itu hampir tidak beredar iaitu menjadi paksi di tengah-tengah kawasan utara (dalam GE disebut kutub utara), namun ia tidak dapat dilihat jika sudah melebihi jarak 9000km.


6. Batas ketinggian pemerhati dan objek penghalang.

Lihat batasnya di sini:

Ketinggian...
Manusia dewasa: lebih kurang 2 meter.

Gunung: 
1.276km (Gunung Ledang)
4.095km (Gunung Kinabalu)
8.848km (Gunung Everest)


Kapal terbang/ Pesawat:
antara 45000 kaki (13.71 km) hingga
60000 kaki (18.28 km).

Belon altitud tinggi:

belon BU60-1 boleh mencapai altitud setinggi 53 km,

Katakanlah manusia boleh naik setinggi 40km sekalipun (footage/ evidence video dari belon altitud tinggi) masih tidak dapat untuk mengatasi jarak 9000km. Nisbah yang sangat kecil puluhan kepada ribuan. Bahagikan 40km ÷ 9000km = berapa hasilnya? Jika diubah kepada peratus pun masih dibawah 1% iaitu 0.44%. Sangat kecil bukan?

Dengan nisbah ketinggian yang manusia boleh capai masih mustahil manusia dapat memerhatikan objek samawi jika sudah mencapai jarak lebih 9000km walaupun dengan alat bantu optik disebabkan ia sudah jatuh di bawah garis ufuk (horizon)

7. Demonstrasi batas ketinggian.

Secara logiknya, jika manusia itu berketinggian 2 meter dan sebuah rumah itu pula pula kita ambil 5 meter ketinggian, dari jarak dekat hingga jauh, keadaan rumah itu pada awalnya (dekat) menghalang penglihatan hingga lah akhirnya sepatutnya semakin jauh dapat melihat objek yang lebih tinggi dari rumah tadi. Namun ketinggian manusia 2 meter itu tetap lebih rendah daripada rumah 5 meter. Berapa jauh pun dijarakkan pasti seorang manusia itu tidak menjadi lebih tinggi daripada sebuah rumah. Itu hakikatnya.

8. Objek penghalang.

Objek yang menghalang bukan sebuah rumah sahaja. Ia adalah objek yang berlapis-lapis dan bersusun jika dijauhkan jaraknya akan menjadi sesuatu yang menghalang penglihatan kita untuk lihat objek di sebaliknya. Saya katakan objek tersebut itu berkumpul di satu garis yang sama iaitu garis ufuk (horizon).

Jika jarak sesuatu objek yang tinggi kemudian semakin jauh ribuan kilometer, ia pasti terhalang oleh objek walaupun ia setinggi wap air di permukaan lautan.

9. Perspektif jalan raya yang lurus mendatar.

Perhatikan perspektif jalan raya yang semakin meruncing, jika semakin jauh, adakah jalan raya itu sebenarnya semakin sempit? Tidak, ia sebenarnya semakin kecil disebakan semakin jauh.

Perhatikan daratan yang rata dihadapan kita, melihat daratan terus ke depan, ia dilihat semakin menaik, dan apabila kita terus berjalan kehadapan ia bukan bermakna kita mendaki tetapi kita hanya berjalan di atas daratan yang rata.

10. Perbandingan semut di padang yang luas.

Dalam penerangan ini, manusia jika boleh dinisbahkan dengan jarak dan ketinggian objek samawi yang terbit dan terbenam itu boleh diumpamakan seperti seekor semut di sebuah padang yang luas dan rata. Dengan keterbatasan ketinggian dan kemampuan penglihatan, jarak yang walaupun dekat dan bagi seorang manusia hanya beberapa langkah sudah menyukarkan semut tadi melihat objek yang lebih jauh.  Nah, inilah yang berlaku kepada penglihatan manusia yang dapat lihat objek-objek samawi terbit dan terbenam.

11. Bintang polaris juga sama, terhalang oleh ufuk jika jarak semakin jauh.

Dengan jarak bintang Polaris dari permukaan Bumi datar seperti yang didakwa itu, pemerhati di New Zealand masih boleh melihat bintang Polaris dengan altitude berbelas-belas darjah dari ufuk langit?

Jika satu objek yang sangat jauh untuk dapat dilihat tidak lain hanyalah apabila objek yang menghalangnya dialihkan dan perkara ini akan dapat dilihat di padang mahsyar selepas kiamat.

12. Kesimpulan

Terhalangnya objek samawi adalah logik kerana objek di daratan yang lebih rendah dan kecil lebih awal masuk ke titik lenyap (vanishing point) menjadi garis ufuk berbanding objek samawi yang lebih tinggi dan besar yang tidak memasuki vanishing point nya lalu terhalang oleh garis ufuk kerana batas ketinggian pemerhati. Penerangan dan ujikaji ada kami tulis di sini untuk pencerahan.


No comments:

Post a Comment