.

Tuesday, March 5, 2019

Pentingkah mengetahui bentuk Bumi dalam kehidupan seharian?

Pentingkah mengetahui bentuk Bumi dalam kehidupan seharian?

1. Sangat penting.

Adalah sangat penting untuk menentukan bentuk Bumi ini datar atau sfera. Samada orang awam mahupun ahli-ahli dalam sesuatu bidang meteorologi, ahli fizik, ahli matematik, ahli astronomi atau falak dan lain-lain yang perlu mengambil kira bentuk Bumi ini. Kata-kata, "Raikan perbezaan pandangan" sebenarnya perlu diperhalusi lebih. Ini kerana bentuk bumi ini sebenarnya melibatkan akidah.

2. Pesan ulama.

Ada satu cerita, satu pertemuan dengan ulama besar Ahli sunnah wal jamaah dengan tenaga pengajar dan pelajar dalam bidang geografi telah menasihatkan.

“Wajib atas guru pelajaran Geografi apabila menjelaskan kepada pelajar-pelajar tentang teori para ahli Geografi berkenaan diamnya matahari dan berputar dan beredarnya bumi, hendaklah ia menjelaskan bahawa teori ini bertentangan dengan ayat-ayat Al-Qur’an dan hadits-hadits Nabi, maka wajib mengambil petunjuk Al-Qur’an dan As-Sunnah, dan menolak pendapat yang bertentangan ini. Dan tidak mengapa menyampaikan teori para ahli Geografi tersebut untuk sekedar mengetahuinya dan membantahnya, sebagaimana pendapat-pedapat yang menyimpang lainnya wajib dibantah, bukan untuk membenarkannya dan mengambilnya.”

[Fatawa Al-Lajnah Ad-Daaimah, 26/414-415 no. 15255]

Baca di sini:

http://sofyanruray.info/ulama-islam-sepakat-bentuk-bumi-bulat-tidak-bergerak-dan-matahari-mengelilinginya

3. Boleh tak belajar ilmu geografi tajaan sains moden?

Belajar ilmu falak ini fardhu kifayah. Perlu ada orang Islam yang menguasai ilmu ini. Kamu boleh belajar ilmu geografi ini, namun ketika mana tiba 3 bab ini kamu mesti menafikan dan beriman kepada Al-Quran.

1. Permukaan bumi bentuknya hamparan.
2. Bumi itu diam, tidak bergerak.
3. Kejadian siang dan malam keadaannya Matahari beredar mengelilingi Bumi.

Maka, belajarlah bersungguh-sungguh ilmu geografi dan juga menjaga akidah kamu sungguh-sungguh kerana walaupun satu ayat mahupun satu perkataan Al-Quran yang kamu nafikan daripadanya maka gugurlah syahadah kamu. Kenapa kalimah syahadah ini penting? Cuba anda minta orang bukan Islam (belum Islam) sebut kalimah syahadah dan dalam dalam masa yang sama baca dengan faham dan menyakini akan kalimah itu. Apa agaknya akan berlaku selepas itu?

Dan juga pecahkanlah teori ilmu astronomi yang dipelopori oleh bukan Islam pada waktu ini supaya lebih ramai umat Islam tidak terjerumus dalam menafikan ayat suci Al-Quran semata-mata tertipu dengan mengangkat ilmu astronomi mahupun geografi yang menyeleweng.

4. Apa hujah yang teori sains kini menyeleweng?

Ada orang menyatakan, "Bumi ini pasti berbentuk sfera, bab siapa mengelilingi siapa samada matahari mengelilingi bumi atau sebaliknya itu bab lain, yang penting bumi itu sfera macam bola sepak".

5. Kami mengambil perkara ini serius untuk menerima teori bumi datar disebabkan perkara ini diterima secara menyeluruh. Bukannya ambil sebahagian dan tinggalkan sebahagian.

6. Jumhur ulama bersepakat bahawa, bumi itu bulat, diam tidak berputar mahupun beredar, dan matahari mengelilingi bumi. Namun, kebanyakan kita sukar menerima bahawa bumi ini juga bersifat datar hanya kerana sains moden mendukung teori bumi sfera sepenuhnya dan formula segitiga sfera / trigonometri sfera dalam formula haversine memainkan peranan besar dalam mengukuhkan lagi kepercayaan ini. Pada asalnya segitiga sfera ini Ilmuan Al-Battani gunakan dalam pencerapan objek samawi dalam konsep sfera samawi atau disebut juga kubah langit. Namun, penyelewangan penggunaan ini digunakan juga kepada permukaan bumi yang datar menjadi bumi sfera. Cuba tanya soalan ini kepada diri sendiri, "Kamu yakin Kalam wahyu yang hakikatnya benar atau ilmu rekaan manusia yang bertentangan dengan teks agama walaupun mempunyai kegunaan atau manfaat pada pandangan manusia?"

7. #konspirasi.

Kami menyediakan beberapa artikel dan akan terus menyatakan pendapat bagi membuka ruang kepada kita semua menilai semula apa-apa berita yang diterima tidak semestinya betul. Perkara ini sangat penting untuk kita fahami di akhir zaman ini. Menurut seorang ustaz, pada zaman ini manusia sedang berhadapan dengan dajjal ke-29, sedang menunggu dajjal terakhir yang lebih dahsyat iaitu dajjal terakhir yang ke-30. The final. Biasanya dalam episod akhir, semestinya musuh kepada hero dalam cerita itu adalah yang paling kuat, kuat apa? Paling kuat fitnahnya. Fitnah akhir zaman. Kami sediakan tag #konspirasi, anda boleh baca dengan klik link tersebut. Walaupun belum banyak artikel, namun ini baharulah permulaan dan kami sarankan anda "follow by email" untuk tidak terlepas artikel-artikel yang akan datang.

8. Tiga dalam satu.

Jumhur ulama bersepakat bahawa, bumi itu bulat, diam, dan matahari mengelilingi bumi. Daripada 3 poin ini, hanya satu sahaja diterima dan dua lagi ditolak, masih tidak lulus untuk kita katakan mengikut jumhur ulama. Ini kerana ulama sudah membuat kajian mendalam sebelum membuat keputusan kesepakatan antara mereka. Katakan, kita terima bumi itu bulat, tetapi dalam masa yang sama berputar dan beredar mengelilingi matahari. Ayat ini menunjukkan penerimaan satu daripada tiga keputusan jumhur ini. Maka, markahnya 1/3. Oleh sebab itulah, kumpulan bumi datar ini menerima ketiga-tiga keputusan ulama. Dengan menerima bumi itu bulat tetapi datar permukaannya masih diterima bahawa bumi itu bulat (bukannya sfera), diam tidak berputar, serta matahari lah yang mengelilingi bumi bukan sebaliknya. Maka, jika begini baharulah dikatakan menerima kesemua iaitu 3/3 daripada keputusan jumhur ulama.

9. Sedar tidak sedar, kepercayaan bumi sfera memainkan peranan penting dalam mewujudkan golongan atheis (tidak percaya kewujudan Tuhan) dan lain-lain golongan yang menghampirinya. Golongan hedonisme (keseronokan duniawi merupakan tujuan hidup) atau pun golongan lalai dengan agama adalah salah satu daripadanya. Salah satu perkara yang menyebabkan perkara ini berlaku kepada golongan cerdik yang membaca kalam wahyu tidak melihat kerelevanannya disebabkan pertentangan dengan apa yang dipelajari hasil tajaan sains moden kini. Ringkas cerita, hati itu menolak kalam wahyu yang dibaca hanya kerana bertentangan dengan apa yang dipelajari.

10. Antara yang paling kritikal, apabila disebutkan siang dan malam, pasti ada disebutkan juga peredaran matahari secara tidak langsung perkaitannya dengan penyebab kejadian siang dan malam serta matahari itu sentiasa beredar. Namun, apa yang diajar oleh sains moden ialah kejadian siang dan malam berlaku disebabkan putaran bumi.

11. Anak-anak kita yang menjawab soalan sains di sekolah pasti disalahkan jawapannya apabila menjawab soalan "Apakah yang menyebabkan kejadian siang dan malam?" Lalu dijawab "Peredaran matahari". Adalah salah dari segi skema jawapan dan silibus yang diajar". Tetapi sebenarnya betul dan tepat disisi agama. Nampak tak pertentangan sains moden dan juga kalam wahyu?

12. Habis tu, bagaimana pula nak jawab persoalan-persoalan ini?

Kalau dah bumi tu datar,
Macamana siang malam tu terjadi?
Kalau bumi tak berputar,
Macamana siang malam tu berlaku?
Dan tak sama di setiap negara?
Ada cepat ada lambat?
Kalau datar,
Mana hujung bumi?
Macamana empat musim tu terjadi?
Bila bumi datar,
negara mana dapat corner lot?

Akan dibincangkan dalam artikel lain. InsyaAllah.

13. Bagaimana nak selamat dari menafikan kalam wahyu?

Saya beriman dengan apa yang diturunkan dengan panduan mengikut alim ulama. Saya orang awam tidak pandai dan tidak mempunyai ilmu tafsir Al-Quran. Maka sebab itulah saya mengikut keputusan jumhur ulama. Saya berlepas diri dengan khilaf tafsiran di kalangan ulama.

14. Penting atau tidak mengetahui bentuk bumi ini dalam kehidupan seharian?

Sangat penting untuk akidah dan iman umat Islam. Kerana ada pada bab tertentu ilmu wahyu itu tidak sama dengan apa yang diajarkan dalam sains moden kini. Dari segi aplikasi atau kegunaannya adalah bebas untuk teori itu berfungsi asalkan matlamat utama itu tercapai. Kalau menjawab soalan matematik itu tidak terbatas untuk mendapat jawapannya pada satu-satu jalan kira sahaja. Dibolehkan ada beberapa jalan penyelesaiannya. Ada yang ambil jalan mudah dengan menggunakan kalkulator, ada yang gunakan kaedah pembuktian lain dan ada yang mengira satu per satu mengikut kemampuan dan ilmu seseorang. Namun selagi tidak melanggar syariat ia masih dibolehkan asalkan matlamat tercapai. Contohnya, orang dapat mengetahui masuknya waktu solat dan menunaikan perintah tanggungjawab solat. Ada orang guna takwim, ada yang gunakan pencerapan matahari. Masing-masing dengan kaedahnya asalkan mahu menunaikan solat. Yang menjadi masalah ialah tidak mahu solat.

15. Kepentingan mempelajari ilmu falak dalam kehidupan seharian.

Ilmu falak yang dahulunya dipelopori oleh umat Islam bermula ketika Zaman Khalifah Abbasiyyah yang berlangsung antara tempoh masa 750 hingga 1517 Masihi sudah pun mendahului masyarakat barat dalam penggunaan ilmu falak di pelbagai bidang seperti pelayaran, pengembaraan, ketenteraan, pemetaan dan sebagainya. Pada ketika itu masyarakat barat berada di zaman kegelapan bermula keruntuhan tamadun Rom yang berlangsung antara tempoh masa 476 hingga 1050 Masihi. Walaupun kini ilmu falak ataupun ilmu astronomi dipelopori oleh barat, namun tidak dapat dinafikan ia adalah hasil buah tangan yang dimulakan oleh Ilmuan Islam juga.

16. Penentuan masuk waktu solat.

Macam mana untuk kita mengetahui waktu solat sudah masuk? Dengar azan dan bagaimana bilal tahu waktu itu sudah boleh melaungkan azan? Dengan pencerapan peredaran Matahari kita dapat menentukan waktu solat melalui kiraan matematik berpandukan formula sfera samawi (langit) dan bukannya formula bumi sfera.

Sebab itu , kita tidak perlu tunggu tahun depan pun kita sudah boleh tahu waktu solat tahun depan dengan tepat melalui pengiraan ini.

17. Penentuan arah kiblat.

Sudah masuk waktu solat, mestilah kena solat. Nak solat kena hadap arah kiblat. Kiblat malaysia sekitar 290 ke 293 darjah ditentukan nilainya melalui beberapa kaedah. Pertamanya kita yang berada di kawasan timur ini boleh menggunakan kaedah pencerapan matahari dengan tiang dan bayang tiang pun sudah memadai tepat pada ketika istiwa a'zam (agung) iaitu Matahari melintasi tepat di atas Kaabah di kota suci Mekah yang berlaku dua kali setahun mengikut penggunaan kalender masehi iaitu pada 28 Mei dan 16 Julai.

Kaedah kedua juga boleh digunakan iaitu pengiraan matematik berpandukan model bumi sfera berdasarkan formula segitiga sfera dan formula haversine. Kaedah ini adalah harus kerana pada masa ini tiada lagi pengiraan yang lebih tepat dalam teori bumi datar untuk pengiraan arah. Begitu juga penggunaannya dalam semua sistem navigasi.

Umpamanya jika di hutan tiada makanan lain yang boleh dimakan melainkan khinzir (babi) diharuskan memakannya hanya untuk menyambung nyawa sahaja. Oleh itu, untuk penentuan arah kiblat di tempat yang belum ditentusahkan dengan fenomena istiwa azam, maka boleh lah menggunakan kaedah ini. Orang awam kini boleh menentukan arah kiblat dengan mudah menggunakan aplikasi android di talipon pintar sebagai contoh google maps dan lain-lain aplikasi jika tahu caranya.

18. Takwim hijrah.

Dalam penyusunan takwim hijrah, tidak ada mengambil kira bentuk bumi sfera dalam kiraan matematik dalam menentukan data kenampakan hilal atau anak bulan. Jika dinisbahkan matahari dan bulan terbit dan terbenam di lengkungan bumi, maka di teori bumi datar juga ada konsep yang boleh menerangkan fenomena ini. Selain lengkungan bumi, ia adalah disebabkan batas ketinggian pencerap terhadap jarak jauhnya kedudukan matahari dan bulan.

19. Kesimpulan

Jadi, bentuk bumi ini jika dilihat dengan pelbagai perspektif pun masih dapat menentukan:

1. Masuk waktu solat,

2. Arah kiblat dan

3. Takwim hijrah.

Namun, pilihan di tangan anda untuk selarikan konsep ini dengan panduan wahyu atau mengikut sistem barat tanpa usul periksa. Wallahu alam.

20. Ada banyak lagi perkara yang akan dibincangkan pada artikel yang akan datang dan pastikan anda klik "Follow by Email" dan masukkan email anda untuk mengikuti perbincangan selanjutnya.
No comments:

Post a Comment