.

Tuesday, May 21, 2019

Tarawih Tanpa Malam Di Artik, Norway


Tarawih Tanpa Malam Di Artik, Norway.


1. Arctic, Norway Imam Dr. Waleed Hakeem explains how they fast during Ramadhan 1440H / May 2019 where the sun does not set at all.

2. Fenomena midnight sun (matahari pada waktu malam).

3. Di sini kami nukilkan penerangan berkaitan bagaimana Matahari tidak terbenam di kawasan utara dan dalam tulisan ini merujuk kepada video di Norway pada bulan Mei 2019. Huraian kami adalah berdasarkan model Bumi Datar / Hamparan / Flat Earth.

4. Apa yang menyebabkan matahari pada model bumi datar terbenam? Kami ada menerangkan sedikit sebanyak berkenaan  beberapa faktor fenomena matahari dan objek samawi terbit dan terbenam. Baca sini.

Objek samawi terbit dan terbenam.

Mengapa CN Tower Toronto berselindung di sebalik air Tasik Ontario?

5. Solat sunat Tarawih adalah tanda bahawa sedang berlangsung bulan Ramadhan yang diberkati dan Imam bahru sahaja selesai menunaikan solat tarawih dan solat tarawih dilaksanakan pada waktu malam selepas solat isyak. Dan penduduk bukan Islam yang lain sedang berehat di rumah masing-masing kerana seharian mereka sibuk bekerja.

6. Umat Islam di Norway pada ketika ini berpuasa lebih 20 jam siangnya dan hanya menghadapi malam selama sekitar 4 jam. Namun, Imam menyatakan cuaca masih lagi sejuk dan sukar untuk mereka merasa haus.

7. Imam ada nyatakan ada beberapa fatwa puasa berkaitan masa berpuasa di sana dan mereka ikut masa mekah.


8. Perkara ini amat menarik dan menunjukkan kebesaran Allah s.w.t sang pencipta alam yang maha sempurna. Setiap fenomena yang berlaku menunjukkan kehebatan Tuhan. Sempena di bulan Ramadhan, bulan diturunkan al-Quran dan kitab-kitab wahyu yang lain juga pada bulan ini. Jika Allah menentukan keadaan siang dan malam sebagai tanda kebesaran-Nya maka jika akal kita terfikir sesuatu yang berkaitan kejadian siang dan malam sebenarnya Allah sudah pun menjadikannya sama ada kita mencarinya dan jumpa atau belum jumpa. Sebagai contoh, siang malam di negara-negara berhampiran garis khatulistiwa puratanya menerima kadar siang dan malam yang seimbang. Maka akal kita pun berfikir, adakah boleh Tuhan jadikan siang terus menerus dan malamnya juga terus menerus di permukaan bumi ini? Jawapannya ya. Tuhan yang Maha Berkuasa boleh sahaja menjadikan perkara ini. Di sinilah berlakunya fenomena tersebut.

9. Mengikut teori sains moden. Fenomena kejadian siang dan malam dalam masa 24 jam berlaku adalah kerana putaran bumi pada paksinya padahal ia bertentangan dengan konsep kitab wahyu.

10. Mengikut teori sains moden. Putaran bumi pada paksinya dengan kecondongannya 23.5° dan peredaran bumi mengelilingi matahari sepanjang tahun menyebabkan kejadian siang dan malam berbeza-beza kadarnya pada kedudukan bumi samada di utara, garis artik, sartan, khatulistiwa, jadi dan juga antartika. Peredaran bumi mengelilingi matahari sepanjang tahun dan kecondongan itu menyebabkan fenomena perubahan kejadian 4 musim dan juga perubahan kadar siang dan malam.

11. Fenomena ini juga boleh dihuraikan dan dibuktikan dalam model bumi datar. Kami akan bentangkan dalam artikel yang lain untuk menerangkan perkara ini mengikut model bumi datar. Ianya bukan khayalan melainkan pembuktian kukuh pada fenomena ini. InsyaAllah. Tiada tujuan lain melainkan mencari kebenaran meluruskan sains fenomena alam ini mengikut wahyu Tuhan.

12. Sesuai dengan itu dinamakan teori Geocentris, iaitu teori yang mengatakan bahawa Matahari lah yang mengelilingi Bumi. Dalilnya adalah penafsiran beberapa ayat Al-Quran yang mendukung teori Geocentris ini.

13. Kami memilih teori Geosentris sebagai model penerangan bumi datar dan kebanyakan di seluruh dunia teori Heliosentris yang mendominasi sains moden kini.


14. Apa yang kita diberitahu oleh Imam. Dalam kedudukan Imam itu membelakangkan matahari, kanan beliau ialah timur, dan kiri beliau adalah barat. Pada awal video itu Imam tunjuk ke arah barat, Matahari di utara, sebelah kanan adalah timur dan Imam sendiri menghadap ke arah selatan.


15. Apa Dr Waleed Hakim beritahu kita dalam video itu, sebenarnya berlawanan arah disebabkan fungsi kamera telefon itu. Dalam video berkenaan ada fungsi mirror yang digunakan (on) di smartphone Imam menyebabkan gambar / video yang dirakam adalah terbalik.

16. Sebenarnya, jika dipadamkan (off) fungsi mirror pada smartphone Imam, matahari semakin ke arah timur tetapi kedudukan sebenar matahari adalah pada arah utara. Arah timur itu adalah arah kiri Imam dan arah barat adalah kanan Imam. Imam ada nyatakan kebiasaannya matahari terbenam pada arah barat. tetapi sekarang berada pada arah utara dan semakin ke timur (ke arah kiri imam pada kedudukan dalam gambar ni).


17. Arah matahari itu semakin terlindung ke arah di sebalik gunung. Dan matahari semakin ke arah timur (dari arah utara). Arah matahari semakin terlindung oleh gunung adalah ke arah timur.

18. Berikut adalah lakaran kami berkenaan fenomena yang diterangkan oleh Imam dan lakaran ini merujuk kepada model bumi datar.


No comments:

Post a Comment