.

Saturday, July 13, 2019

Horizon Yang Rata

Horizon yang rata

Definisi horizon atau ufuk adalah garis di mana permukaan bumi dan langit kelihatan bertemu. Garis ufuk sebagai penanda atau jalur panjang yang nipis. Horizontal atau melintang pula bermakna selari kepada satah horizon pada sudut tepat kepada vertikal atau menegak. 

Ini adalah garis-garis yang selari dan jika horizontal adalah selari kepada horizon, garis itu adalah tidak mungkin melengkung secara definisinya.

Horizontal adalah sinonim dengan level atau datar, rata, satah, sekata dan licin (smooth).


Vertikal adalah garis lurus atas-bawah. Manakala lengkungan pula memberi makna garis atau rangka yang menyimpang secara bertambah dari menjadi lurus untuk sebahagian atau seluruh panjangnya.


Kaki langit atau ufuk juga dipanggil horizon.
Dalam definisi horizon tiada istilah melengkung dan permukaan bumi adalah sentiasa rata.


Sila perhatikan kiri-kanan dan semasa naik tinggi di udara juga dapat dilihat perkara yang sama.


Bukti bumi rata adalah mudah untuk diamati seperti horizon yang sentiasa rata atas air dan kesemua air adalah level kecuali titisan air yang melengkung disebabkan faktor tertentu.


Ini menandakan yang bumi adalah rata, jika begitu, garis horizon pastu akan membengkok.


Kita boleh membuktikan horizon-laut itu lurus dengan sempurna dan keseluruhan bumi rata sempurna dengan menggunakan peralatan mudah. Sebagai penentu kerataan gunakan salur paip (plumb-line), papan kayu dan tripod untuk meninggikan salur paip.

Pada sebarang altitud di atas paras laut, aturkan papan yang sekata, rata di setiap sisi (bersudut tegak dengan plumb line yang diketatkan talinya antara kaki tripod) dan perhatikan garis langit dari paras mata di belakangnya.


Horizon yang jauh disana akan sentiasa bersejajaran secara sempurnanya selari dengan bahagian sisi atas, B-B papan itu. Jika anda bergerak dari satu hujung papan ke hujung lain B-B dalam separa bulatan sementara memerhatikan garis langit atas bahagian sisi, anda boleh menjejak dengan jelas sama paras kerataan sejauh 10 - 20 miles (16 - 32 km) bergantung kepada altitud anda.

Perkara ini mustahil jika bumi berbentuk glob atau sfera dan pastinya jika begitu, maka permukaan air akan jadi melengkung atau convex. Jika bumi sebuah glob berlilitan 25 000 miles (40 000 km), horizon akan bersejajaran atas tengah papan dan beransur-ansur dapat diperhatikan menurun ke hujung yang bertentangan. Dengan jarak hanya 10 miles (16 km) setiap satu sebelah sudah memadai untuk menampakkan lengkungan 66.6 kaki (20 m) dari setiap hujung ke tengahnya.


Baca artikel berkaitan
Garis Ufuk (Horizon)

No comments:

Post a Comment